2013. július 18., csütörtök

Az olajfestés



Rajzórán vízfestékkel, vagy temperával festünk.Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs más féle festék, hanem azt, hogy még bőven van mit tanulnunk, ha nem ismerős az olajfesték kifejezés.

Íme, néhány tipikus kérdés és válasz ezzel kapcsolatban:


-Mért olajfestéknek van elnevezve?


Azért, mert a festék összetevői között nagy mértékben található olaj.

A benne található anyagok: lenolaj, méhviasz, gyanta, porfesték


-Mivel lehet letörölni?


Nem, vízzel, hanem benzinnel.Tehát, ha elrontasz valamit a festményeden, akkor benzinbe mártott ecsettel töröld le, vagy egy ronggyal.

De a benzin belélegzése nem egészséges, ezért mindenképpen azt ajánlom, hogy mindenki tegyen egy kis fedőt a benzinnel teli üvegére!!


-Hogyan működik egy ilyen olajfestés?


Először is vegyünk fel egy festőpólót!

Majd rakjunk ki egy üveget, amit megtöltünk benzinnel(rakj a tetejére fedőt!!!!).

Ezután rakjunk ki egy kisebb üvegbe festőszert.(De tényleg nagyon keveset!)

Válasszuk ki az ecsetet, amivel elkezdünk festeni és mártsuk bele óvatosan és csak egy nagyon picit a festőszerbe.

Ezután az ecsetet töröljük bele egy rongyba.(Merthogy kell lennie nálad egy rongynak és mindig miután megmosod az ecsete, vagy ha éppen csak le a akarod róla vinni a fölösleges festéket, akkor beletörölheted.De csak egy selejtes rongy legyen ez, hiszen nem kis munka egy ruhából kiszedni a foltot).

Kezdjünk el festeni.

Amikor színt akarunk váltani, akkor mossuk meg az ecsetünket a benzinben, úgy mint ahogy a vízben szoktuk a temperát.Ezután töröljük meg az ecsetet a rongyban.Majd nagyon picit mártsuk bele az ecsetet a festőszerben, mert ha nem, akkor bizony le fogja szedni az ecseten lévő benzin az eddig festetteket!Majd megint töröljük meg a rongyban.


-Milyen ecsetek kellenek a festéshez?


Ezt meg fogom majd írni, egy külön cikkben, de addig is csak ennyit mondok:

Mindig, amikor abbahagyod a festést, akkor jó alaposan mosd ki szappannal az ecseteidet, mert ha nem, akkor tönkre fognak menni (magyarul: kihull a szőr belőle és megkeményedik).


-Mennyibe kerül egy ilyen olajfesték készlet?


Ha jó minőségű és sokszínűt veszünk, akkor sokba.De pont ezért nem is lehet pazarolni!


-Milyen színekkel érdemes dolgozni?


Mindenképpen azt ajánlom, hogy nagyon különleges színeket használjunk.A legjobb minőségű olajfestékekben nem sima zöld, vagy fehér van, hanem pl. ilyen színek:

Titán fehér

Nedvzöld

Nápolyi vörösessárga

Jégkék

Cölinkék

stb..A fenti példákkal érzékeltetni szeretném azt, hogy ilyen különleges színeket érdemes venni/használni, még akkor is, ha drága.

De mindenkit figyelmeztetek arra, hogy a jégkék és a nedvzöld nagyon erős szín, és egyszerre keveset ajánlatos kinyomni belőlük, festés közben. :)

Végül egy fontos info:

Mindenkinek ajánlom, hogy mielőtt elkezd otthon festegetni olajfestékkel, előbb menjen el egy táborba, vagy egy tanfolyamra. Ezt azért is ajánlom, mert ahogy már többször is megírtam: nem olcsó ez a festék.Ha pedig otthon, a gyenge próbálkozásokon elhasználod az összes festéket, akkor az csak pénzkidobás!
De nem kell csüggedni, ha esetleg nincs idő ilyenre, mert majd a későbbiekben, majd bemutatok nektek sok-sok trükköt és tippet, az olajfestéssel kapcsolatban, pl.:ilyen fák készítését!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése